Черник пояснив, навіщо Росія придумала фейк про "брудну" бомбу: хочуть консолідуватись довкола "фюрера" (Фото, Відео)

Черник пояснив, навіщо Росія придумала фейк про "брудну" бомбу: хочуть консолідуватись довкола "фюрера"

Аналітик назвав три причини, чому Росії вигідно придумувати фейк про "брудну" бомбу.

Військовий аналітик Петро Черник вважає, що російський фейк про "брудну" бомбу - це ознака того, що Росія потрапила у стратегічну пастку і тепер не розуміють, як вийти з війни. 

Про це він розповів у інтерв'ю ТСН.ua. 

"Брудна" бомба - це якісь радіоактивні матеріали, скажімо, відпрацьоване ядерне паливо, обкладене звичайною вибухівкою. Тобто класичний ядерний боєприпас має три ударні хвилі - це світлове, електромагнітне випромінювання та низка хвиль. Це - дуже технологічний пристрій та надсерйозна зброя. У "брудні" бомбі немає таких якостей, проте може бути радіаційне забруднення. Її виготовити теж складно. Шойгу та Герасимов чи не вперше з часів війни дзвонили своїм колегам. Це - свідчення та ознака того, що російське вище командування розуміє, що в Україні вони потрапили в стратегічну пастку і не можуть з неї вийти. Ця риторика - це пошук та спроба знайти якийсь вихід. Мовляв, давайте шукати вихід з цієї ситуації. Це - грамотний прийом", - сказав Черник. 

Військовий експерт наголосив, що таким чином росіяни також намагатимуться консолідувати своє суспільство та об'єднати його довкола диктатора Путіна. 

"Другий момент - те, що вони перейшли від ядерної риторики до заяв про "брудну" бомбу із пропагандистським наративом є ознакою того, що вони усвідомили, що якщо наважаться на ядерний удар - колективний захід дасть повноцінну відповідь. Третій момент - режим тримається виключно на лояльності власного населення. Якщо втратити лояльність - режим гине. Це наратив для власного населення - мовляв шалені "укронацисти" готові до ядерного апокаліпсису, а тому треба консолідуватись довкола фюрера. От так ймовірно виглядає загальна картина. Зараз Росія стала на шлях свого зникнення, проте наголошую, що це може статись нескоро", - пояснив Черник. 

Новини України