У Чернівцях витратять 42 млн грн на дорогі матеріали для ремонту столітньої школи (Фото)

У Чернівцях витратять 42 млн грн на дорогі матеріали для ремонту столітньої школи

Департамент інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради уклав угоду з ТОВ "Валдероуд" про капітальний ремонт школи №20 у Чернівцях. Витратити на це планують 42,46 млн грн.

Про це йдеться в системі Prozorro.

Дорогоцінний ремонт школи

До настання зими 2024 року у будівлі гімназії №20, спорудженій у 1909 році, планується проведення заходів з енергоощадження. Вони включають загальнобудівельні роботи та внутрішнє оздоблення, утеплення фасадів, заміну вікон і дверей, ремонт опалення, вентиляції, даху і системи блискавкозахисту. 

У 2022 році замовником проєкту без проведення торгів став ФОП Гліган Віталій Степанович за суму 637 тис. гривень, а експертний звіт було підготовлено ТОВ "Експертиза МВК".

Фінансування самого процесу робіт здійснюється за рахунок позики, отриманої від Європейського інвестиційного банку у рамках проєкту "Програма для відновлення України", тоді як ПДВ покривається коштом з місцевого бюджету. Договірна ціна є динамічною, що означає, що оплата може здійснюватися за цінами, відмінними від тих, що зазначені у кошторисах.

У зведеній інформації про розподіл ресурсів найбільша сума, а саме 7,79 млн гривень, або 18% від загальної вартості підряду, призначена на придбання металопластикових віконних блоків за ціною 13 440 гривень за квадратний метр. Ці вікна мають профіль шириною 70 мм і двокамерний склопакет, а також у комплект входить піна, анкер, силікон, підставковий профіль і антимоскітна сітка.

Порівняно зі стандартними металопластиковими віконними блоками ціни на них досить високі. Наприклад, під час реконструкції лікарень у Кам’янському для енергозберігаючих металопластикових віконних блоків із підсиленим профілем використовувалась ціна в розмірі 6 597 гривень за квадратний метр. Це вдвічі менше, ніж ціна в Чернівцях.

Додатково 1,23 мільйона гривень було виділено на придбання рекуператорів Prana 200C за ціною 26 640 гривень кожен. Водночас наразі "Епіцентр" та офіційний дистриб'ютор Prana в Україні пропонують їх за 17 340 гривень, що на 35% дешевше.

Додатково 654 тисячі гривень було відведено на придбання радіаторів Hi-therm pro 22 типу 600х1200 з боковим підключенням за ціною 10 726 гривень за штуку. Водночас в інтернет-магазинах їх можна придбати за 5 530 гривень, що майже вдвічі дешевше.

Загальна імовірна переплата може сягати майже 6 млн грн. Цієї суми вистачило б на чотири нові пікапи Mitsubishi L200.

"Згідно з пояснювальною запискою до кошторису, середньомісячна зарплата робітника при нормі тривалості робочого часу 170,25 людино-години і розряді робіт 3,8 складає 12 559 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії вищий — 16 837 грн. Середня зарплата за вакансіями на Work.ua у Чернівцях ще вища — 20 000 грн", — йдеться у матеріалі.

Що потрібно було для участі в торгах

Для участі в торгах необхідно було пред'явити щонайменше два виконані аналогічні договори за останні чотири роки, за винятком періоду воєнного стану, кожен з яких мав суму не менше 30% від очікуваної вартості. Ці договори повинні були стосуватися будівництва, реконструкції, капітального ремонту чи реставрації будівель соціально-культурного призначення, які мають клас наслідків не нижче СС2.

Умовами мали бути включені утеплення фасадів, улаштування покрівель з металочерепиці, монтаж металопластикових вікон і дверей, а також встановлення опалювальних радіаторів. Замовник також вимагав підтвердження середньорічного обороту за останні чотири роки, за винятком періоду воєнного стану, не менше ніж на 30% від очікуваної суми, а також наявність певної кількості техніки і працівників.

Джерело: Наші гроші

Новини України